Hyppää sisältöön

UKK – Usein kysytyt kysymykset

Tältä sivulta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin. Ennen kuin otat yhteyttä, kannattaa tarkistaa löytyykö kysymykseesi jo vastaus.

Mistä voin hankkia Waltti-matkakortin?
Waltti-matkakortin hankkiminen onnistuu Kajaani Infossa sekä Waltti-nettipalvelussa.

Mikä on kausilipun ja kortille ladatun arvon ero?
Kausilipulla voi matkustaa kortin voimassaoloaikana rajattomasti Kajaanin seudun joukkoliikenteen linja-autoissa niillä vyöhykkeillä, joille lippu on ostettu. Ladattaessa kortille arvoa siirretään sille asiakkaan valitsema summa rahaa. Tällä arvolla matkoja voi maksaa missä tahansa Waltti-liikenteessä ympäri Suomen. Maksettaessa matka kortille ladatulla arvolla on lipun hinta aina halvempi kuin ostettaessa kertalippu käteisellä. Samalle kortille voi ladata sekä kausilipun että arvoa. Ensisijaisesti matka veloitetaan aina kausilipulta, mutta tarvittaessa matkan voi maksaa myös arvolipulta (esimerkiksi matkustettaessa oletusvyöhykkeiden ulkopuolelle).

Mitä teen jos kadotan bussikortin?
Henkilökohtaisen bussikortin kadotessa ilmoita siitä Kajaani Infoon kortin sulkemiseksi. Henkilökohtaisella kortilla jäljellä oleva arvo tai kausi voidaan siirtää uudelle kortille. Siirrosta periään 8,00 € käsittelymaksu. Haltijakohtaisen kortin kadotessa hyvityksiä ei tehdä. Peruskoulun oppilaan kadottaessa bussikortin kadonneesta kortista tulee tehdä heti ilmoitus Kajaani infoon. Uuden kortin lunastamisesta peritään 6,00€ korttimaksu.

Miksi pitää näyttää pysähtymismerkkiä?
Kun pysäkillä pysähtyy useita busseja, pysähtymismerkki kannattaa tehdä kättä heilauttamalla. Bussien pysähtyminen varmuuden vuoksi pysäkillä pidentää matka-aikaa. Kajaanin keskustan pysäkeillä risteää useampi Kajaanin joukkoliikenteen linja sekä myös muualle Kajaanin ulkopuolelle ajettavat linjat. Pimeään vuoden aikaan kuljettaja havaitsee sinut pysäkiltä paremmin, kun heilautat heijastinta. Tiesitkö, että tästä syystä Waltti-matkakortin suojakotelon toinen puoli on heijastava. Voit myös näyttää kännykän näyttöä bussin tulosuuntaan.

Mitä tulee ottaa huomioon kun liikun lastenvaunujen tai -rattaiden kanssa linja-autoissa?
Kajaanin joukkoliikenteen linjoilla 1-7 lastenvaunujen- tai rattaiden kanssa matkustava pääsee maksutta kyytiin. Tyhjät vaunut- tai rattaat eivät oikeuta maksuttomaan matkaan. Aikuisen huolehdittava lapsesta koko matkan ajan sekä siitä, etteivät lastenvaunut tai rattaat pääse liikkumaan tai kaatumaan. Vaunujen pyörät on lukittava ja aikuisen on oltava vaunuissa olevan lapsen vierellä koko matkan ajan ja varmistettava vaunujen paikallaan pysyminen ja varmistettava ettei lapsi pääse tippumaan vaunuista. Linja-autoissa vaunut tulee asettaa niille varattuun tilaan niin, että kaikki pääsevät liikkumaan bussissa ja poistumaan bussista turvallisesti.
Bussiin mahtuu vain rajoitettu määrä vaunuja kerrallaan. Varauduthan siis siihen, että et ehkä pääse ensimmäiseen mahdolliseen autoon, jos vaunuille varatussa tilassa on esimerkiksi vaunuja tai muuta kookasta matkatavaraa. Kuljettajan ei tarvitse ottaa kyytiin enempää vaunuja, rattaita, pyörätuoleja tai kookasta matkatavaraa kuin niille varattuun tilaan mahtuu.

Oikeus avustajaan
Eurooppalaisen vammaiskortin haltijan avustaja pääsee aina matkustamaan maksutta Kajaanin joukkoliikenteen linjoilla 1-16 sekä palveluliikenteessä silloin, kun kortissa on A-merkintä. Kortti esitetään linja-autossa kuljettajalle. Kortinhaltija maksaa oman matkalippunsa normaalin vyöhykehinnaston mukaisesti.  Avustajan tulee tosiasiallisesti avustaa kortinhaltijaa koko matkan ajan – aina autoon noususta autosta poistumiseen saakka. (www.vammaiskortti.fi)

Voiko Waltti-liikenteessä matkustaa muilla kuin Waltti-lipuilla?
Pääsääntöisesti ei. Poikkeuksen muodostavat peruskoululaisten koulumatkaliput sekä Matkahuollon kautta hankitut Kelan tukemat koulumatkaliput, joilla matkustaminen onnistuu Kajaanin seudun joukkoliikenteessä jatkossakin.

Mitä teen, jos haluan matkustaa korttiin ladattujen vyöhykkeiden ulkopuolelle?
Waltti-matkakorttiin ladataan ensimmäisen oston yhteydessä oletusvyöhykkeet. Kausilipulla voi matkustaa ainoastaan kortille määriteltyjen vyöhykkeiden sisällä. Kortille ladatulla arvolla puolestaan voi maksaa myös oletusvyöhykkeiden ulkopuolella tapahtuvia matkoja. Kun näytät matkakorttia linja-auton kortinlukijaan, veloitetaan kortilta automaattisesti oletusvyöhykkeiden mukainen maksu. Jos haluat matkustaa oletusvyöhykkeitä lyhemmän matkan tai haluat matkustaa oletusvyöhykkeiden ulkopuolelle, ilmoita kohteesi kuljettajalle ennen kortin leimaamista.

Voinko maksaa Waltti-kortilla ystävänikin matkan?
Kortille ladatulla arvolla voit maksaa niin monta matkaa kuin haluat. Ilmoita vain tästä kuljettajalle noustessasi autoon. Kausilippu on henkilökohtainen ja sillä voi maksaa ainoastaan kortinhaltijan matkan. Kaupunkiliikenteessä linjoilla 1-7 on voimassa eläkeläisalennus. Jos maksat samalla arvo – kortilla myös ystävän matkan peritään häneltä aikuisen arvo –lipun hinta.

Mitä tarkoittaa kutsuliikenne?
Kutsuliikenne ajetaan aikataulun mukaan ennalta määrättyä reittiä pitkin, mutta ainoastaan, mikäli asiakas on tilannut sen etukäteen. Ohjeet kutsuliikennevuorojen tilaamiseksi on kirjattu aikataulujen yhteyteen. Kutsuliikenteessä matkan maksaminen tapahtuu samaan tapaan kuin tavallisilla vuoroilla.

Minulle on myönnetty koulumatkatuki. Millaista lippua käytän?
Koulumatkatukeen oikeutetut käyttävät Kajaanin joukkoliikenteen vuoroissa Kela-opiskelijalippuja. Tästä löytyy lisätietoa Koulumatkatuki-sivulta.

Mikä ihmeen matkakeskus?
Kajaanin matkakeskus sijaitsee 8.8.2019 alkaen osoitteessa Asemakatu 1, Kajaani.

Löytötavarat

Linjojen 1-16 osalta kyselyt löytötavaroista asiakaspalvelu.kajaani@vekkagroup.fi sähköpostiin.